maandag 2 december 2024

Het Onze Vader (6)

 

Na ‘Uw naam worde geheiligd’ komt ‘Uw Koninkrijk komen’ en daarna ‘Uw wil geschiede’. Die drie eerste beden, vragen, uitroepen of hoe je het maar noemen wilt hebben met elkaar te maken. Toen ik een paar dagen geleden naar het NOS nieuws keek zag ik opeens hoe.  

Tijdens en na verkiezingen zijn die altijd het hoofdonderwerp op de televisie. ‘Stem op mij!’, zo begint een campagne. En namen van politici tuimelen over je heen. Stem op Timmermans, stem op Wilders, stem op van der Plas. Dagelijks verschijnen politici op tv zodat mensen hen herkennen. Hun foto’s komen op billboards, hun naam moet bekendheid krijgen. Donald Trump in Amerika verkoopt dassen en petten met zijn naam erop, bekers en vlaggen en ga zo maar door. Er is een hele ‘Trump’ industrie om de naam van Trump bekend te maken. Kosten noch moeiten worden gespaard. Een verkiezingscampagne begint met het eren van een naam. ‘Uw naam worde geheiligd’, zegt Jezus.

Wanneer een (politiek) leider een maal gekozen is wordt van hem verwacht dat hij gaat regeren. Mensen stemmen niet op Wilders omdat ze dat wel een mooie naam vinden maar omdat ze achter zijn regeringsbeleid staan. PVV leiders kunnen niet wachten totdat Wilders zijn plannen werkelijk gaat uitvoeren. Laat het koninkrijk van Wilders maar komen! ‘Uw Koninkrijk kome: laat het koninkrijk van de Vader in de hemel maar komen.’ De Bergrede (in Mattheüs 5-7) zou je het verkiezingsprogramma van Jezus en de Vader kunnen noemen. Daar zet Jezus zijn manier van regeren uiteen. Teveel om hier in een paar zinnen op te noemen. De moeite waard om vaak te lezen, om scherp te blijven, want het regeringsbeleid van de Vader staat haaks op dat van veel wereldleiders.

 ‘Zalig de armen (van geest) want van hen is het Koninkrijk van de hemel’,(Matteus 5 NBG) zo begint het regeringsbeleid van de Vader. De armen van deze wereld krijgen er een prominente plaats. Een plaats die hen bijna nooit gegund wordt door wereldse leiders. Tijdens de klimaattop in Bakoe liepen veel arme landen weg van de onderhandelingstafel omdat er niet naar hun behoeften werd geluisterd. In de koninkrijken van de wereld hebben rijken landen de macht. Maar iedere keer als iemand bidt ‘Uw koninkrijk kome’ is dat een gebed om ruim baan te maken voor de armen in deze wereld.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

‘A a men….’

  Het Onze Vader eindigt met het woordje ‘amen’. In de gezongen versie van Elly en Rikkert gaat het als volgt: ’Want van U, is het Koninkri...